Обадете ни се!
089 898 5822
Menu

Ендодонтия във Варна

Възпалението на пулпата (нерва) на зъба е един много сложен процес, който може да се избегне ако се обърне внимание на време.Ендодонтия

Кариозните дефекти, за които не е потърсена помощ, биха довели до това възпаление. Също така медиаторите на възпалението могат да бъдат химични или травматични – травма на зъб, ортодонтска травма, протезна травма, ендопарадонтални лезии и други.

В резултат на тези фактори, виталността на зъба може да бъде нарушена и пулпата се уврежда (временно или трайно). Прави се опит да се запази зъба жив или ако това е невъзможно се налага премахване на нерва и заменянето му със специален пълнеж, който ще подкрепи оставащите тъкани.

Ендодонтска намеса се налага при настъпване на необратими процеси в пулпата. Възпаление, характеризиращо се със спонтанна болка – пулпит, ако пулпата е загубила жизнеността си поради настъпили некротични процеси в нея (некроза на пулпата), тя компрометира обграждащата коренна структура, което води до пародонтално възпаление на мембраната, в някои случаи с наличие на грануломи, кисти, абсцеси. В тези случаи ендодонтската намеса е неизбежна. Навременното и професионално проведено кореново лечение може да спаси и да осигури дълъг живот на зъба.

Ако проведеното вече лечение не е успешно – има или продължава разпространението на микроорганизми в тъканите, или ако има счупен инструмент в кореновия канал, или периапикални патологии, неправилно обработени коренови канали при предишно лечение, фрактура на коренов канал се прави опит за релечение. Ако са изчерпани терапевтичните възможности има още една възможност – периапекален кюретаж, но при съвременните възможности на ендодонтията до ендодонтска хирургия се прибягва все по-рядко, а до екстракция (изваждане) на зъб – още по-рядко.

Форма за контакт

Имате въпроси или коментари?
С уводолствие ще отговорим на всичко свързано с предлаганите от нас услуги.